Твір на тему ТЕМА ДОБРА І ЗЛА В РОМАНІ М. БУЛГАКОВА «МАЙСТЕР І МАРГАРИТА»
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 12-05-2013, 17:38

ТЕМА ДОБРА І ЗЛА В РОМАНІ М. БУЛГАКОВА «МАЙСТЕР І МАРГАРИТА»

Основою творчості Михайла Панасовича Булгакова був гуманізм. Письменник не сприймав ту літературу, яка підносила страждання


абстрактних, нереальних героїв, проходячи повз правду життя. Тому в своє­му останньому романі «Майстер і Маргарита» він завуальовано показав віддалену надію на те, що зло буде покаране, а добро переможе.

Тема боротьби добра і зла — вічна тема усіх часів і народів. І в фольклорі, і в творах художньої літератури ця тема займає одне з провідних місць.

А щодо роману «Майстер і Маргарита» — визначити цю тему дуже важко. Адже немає чіткого розподілу героїв на позитивних і негативних. А чи потрібен цей розподіл? Думаю, що ні. Адже в творі багато умовнос­тей, багато містичних образів. Багато також і того, що треба побачити або відчути, того, що залишилося завуальованим.

Устами Майстра Булгаков розповів про те, що його твір не розумі­ють. Є багато незрозумілого у постатях Майстра і Маргарити, а ще більше — у постаті Воланда.

Воланд у Михайла Булгакова — безсмертний, але відкритий страждан­ням і пристрастям, а головне — його не можна однозначно оцінити з точки зору традиційних критеріїв добра і зла. Воланд і інші безсмертні таємничо пов’язані з людиною, можуть контактувати з нею і підкоряти своїй волі. Але не зрозуміло, чому саме Воланд виконує волю Ієшуа стосовно долі Майст­ра? Можливо, ще вплив Старого Завіту, де Сатана ще не є ворогом Бога і лю­дей, де він виконує божественне правосуддя, є управителем Бога в земних речах, своєрідним спостерігачем, який повідомляв Бога про скоєне зло.

Тож, що уособлює Воланд, добро чи зло, коли карає Берліоза за здатність доносити на людей, коли наказує відірвати голову тому, хто її і так не має, коли розвінчує людські пороки у вар’єте, предрікає долю ха­барнику буфетнику?

Що уособлюють прибічники Воланда, виконавці його волі? Добро чи зло? Адже це їх руками звершуються всі акти так званого правосуддя.

А головні герої, Майстер і Маргарита, які вони? Маргарита, яка ніколи не знала побутових проблем, але залишалась невдоволеною життям, і в той же час, здатною на самопожертву заради кохання; Майстер — автор роману про Пілата, людини, яка звикла доводити почату справу до кінця.

Хто ж уособлює зло в романі «Майстер і Маргарита»? Може, прибічни­ки Воланда? Але ж вони звільняють Майстра від психіатричної клініки.

Значить, герої роману не несуть в собі зла, хоча і є дуже суперечливи­ми постатями.

Автор протягом роману підводить нас до думки, що зло поруч, воно уособлює суспільний лад, в якому люди не можуть не тільки висловлювати свої думки вголос, а навіть мислити. Всі, хто мислить нетрадиційно,— опи­няються в «психушці», стають жертвами доносу і терплять наругу.

Михайло Булгаков відтворив зло, скоєне суспільством, більшою мірою в масових сценах. Тому так вражають нас розміри цього зла. Мож­ливо, саме тому потойбічний світ, створений автором, сприймається як дійсність. У потойбічний світ відбуває Майстер, щоб дочекатись свого кращого часу, коли оновлений світ потребуватиме майстрів.

Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів
Популярні матеріали