Збірка диктантів для державної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік НАШЕ СЛАВНЕ МИНУЛЕ Десятинна церква
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 12-05-2014, 22:44

Збірка диктантів для державної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік

НАШЕ СЛАВНЕ МИНУЛЕ

Десятинна церква

Першим цегляним храмом Київської Русі була Десятинна церква, споруджена князем Володимиром Великим наприкінці десятого століття. Церкву присвятили Пресвятій Богородиці, а таку назву дали тому, що князь наказав віддавати десяту час­тину своїх прибутків на її будівництво.

Церкву оздобили фресками й мозаїкою, мармуром і різьбою, розкішно інкрустували підлогу. За князеві кошти було придба­но й храмове начиння: хрести, ікони, посуд.

Десятинна церква стала головним осередком релігійного життя в Київській Русі. Тут зберігалися мощі святого Климен-тія, одного з перших мучеників за віру. Знамените «Слово про закон і благодать» митрополита Іларіона теж уперше прозвуча­ло в Десятинній. Згодом вона стала усипальницею князів: тут було поховано княгиню Ольгу й Володимира Великого.

Під час монгольської навали церкву зруйнували. Її відбудова розпочалася в сімнадцятому столітті за наказом митрополита Петра Могили. Будівництво завершилося в середині дев’ятна­дцятого століття. Однак і цю церкву було зруйновано в часи ко­муністичного наступу на релігію. Проте викоренити її із сердець українців жодна навала й жоден злочинний режим не змогли. Цей храм став уособленням непоборної духовної сили нашого народу.

162 слова                                       За А. Багнюком

Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів