Збірка диктантів для державної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік НАШЕ СЛАВНЕ МИНУЛЕ У морі
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 12-05-2014, 22:53

Збірка диктантів длядержавної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік

НАШЕ СЛАВНЕ МИНУЛЕ

У морі

Поки почало свiтати, козаки були вже за Очаковом.

З моря вставала рожева зоря, розмальовуючи його безкраю просторiнь привабливими кольорами, немов стелячи перед козацькими чайками рожевий килим. Згодом сонце, не виник­нувши ще з моря, послало промiнь пiд небо на хмарки й затопи­ло їх рожевим кольором. Весело глянули хмарки в блакитне море, як у люстро, i не можна було пiзнати тепер, де море, а де небо. Нарештi з морської пелени з’явилося й сонечко. З пiвночi дихнув вiтерець i, понадимавши на чайках вiтрила, погнав їх туди, куди направляли керманичi, — на схiд сонця.

Щодалi хвиля бiльшала, проте козаки були байдужi: не пер­вина їм у море ходити. Вони запалили люльки та завели пiснi про Сагайдачного.

Отаманський байдак ішов посерединi, а на ньому з прапорiв було нап’ято гасло, щоб усi чайки купи трималися, щоб переднi не відпливали далеко та не кидали заднiх, бо пiд час походiв трап­лялося таке лихо, що розбурхане море порозкидає козацькi чайки так, що потiм отаман i не збере всiх. От i горнулися тепер усi чайки до отаманської, мов дiти до матерi.

169 слів                                         За А. Кащенком

Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів