Збірка диктантів для державної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ Григорій Сковорода
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 12-05-2014, 22:57

Збірка диктантів длядержавної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік

ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ

Григорій Сковорода

Григорій Сковорода народився в селі Чорнухах, що на Пол­тавщині, у козацькій сім’ї. Батьки й гадки не мали, що колись він стане філософом і поетом, гордістю українського народу, а його ім’я з пошаною вимовлятимуть у багатьох країнах.

Хлопчик зростав середчудової природи, ріс міцним, кмітливим, обдарованим музично. Понад усе любив річку Многу. Улітку ці­лими днями просиджував біля неї, милуючись її красою, робив з очерету сопілки, на яких намагався відтворити пташиний спів.

Весною село потопало в морі білого цвіту вишень і слив, за селом тягнулися дубові гаї, а між ними, скільки сягає око, без­краї поля, порізані балками та глибокими ярами, по яких проті­кали струмочки. Гриць любив ходити в поля, слухати жайворонка, дзюркотливу мову струмка. А понад усе йому подобалося огля­дати все навколо з висоти круглих стародавніх могил, яких так багато було на околицях рідного села.

Багатство звуків і барв лісу й степу захоплювали душу й уяву хлопця. Ці дитячі враження залишилися для нього незабутніми на все життя. Пізніше вони стали основною темою багатьох його поетичних творів.

164 слова                                               За Т. Зуб

Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів