Збірка диктантів для державної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ Агатангел Кримський
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 12-05-2014, 23:04

Збірка диктантів длядержавної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік

ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ

Агатангел Кримський

Серед учених, які належать світу, дуже яскравою особистістю є видатний мовознавець Агатангел Кримський. На запитання, якими мовами він володіє, жартував зазвичай, що легше пере­лічити ті, котрими не володіє.

У роки навчання в Кримського сформувався стійкий профе­сійний інтерес до мовознавства. Від природи наділений унікаль­ними здібностями до мов, Агатангел із легкістю вивчив основні давні й нові мови.

Одержавши атестат про середню освіту, він вирушає до Москви. Здобувши філологічну освіту в Інституті сходознавства, Кримський вступає до Московського університету, де продовжує спеціалізуватися в галузі історії літератури й культури мусуль­манських народів.

Молодий учений видає принципово нову для української поезії збірку «Пальмове гілля», навіяну екзотикою Близького Сходу.

На початку двадцятого століття Агатангел Кримський уже мав великий науковий авторитет. Багато праць ученого перекладено основними європейськими мовами.

У час революції виїхав до Києва, де заснував Українську академію наук.

У роки сталінських репресій учений потрапляє до списку неблагонадійних, а отже, на нього чекав арешт і табір у Росії, де Кримський через рік помер.

Усесвітньо відомого вченого, який знав майже шістдесят мов, реабілітують лише в 1960 році.

167 слів                                           За Л. Семакою

Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів