Конспект 7 клас Ділові папери. Розписка
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 14-03-2013, 11:52

Ділові папери. Розписка

 

 

64. Прочитати. Визначити стиль кожного з висловлювань. Який з поданих текстів є частиною документа? Які документи вам відомі? У  якому стилі вони складаються?

 

                * Гідність – поняття, що виражає уявлення про цінність кожної людини як особистості, особливе ставлення людини до самої себе та ставлення до неї з боку суспільства. Відчуття власної гідності разом із совістю та честю є одним із способів усвідомлення людиною власної відповідальності перед собою як особистістю.

Зі словника етики

 

                                               * Ти знаєш, що ти – людина?

                                                  Ти знаєш про це чи ні?

                                                  Усмішка твоя – єдина,

                                                  Мука твоя – єдина,

                                                  Очі твої – одні.

                                                                                                              В. Симоненко

 

                * Стаття 68.

                Кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільнює від юридичної відповідальності.

    З Конституції України

 

 

65. Прочитати. Використавши одержану з тексту інформацію, розповісти про особливості офіційно-ділового стилю.

 

                Будь-який документ складають лише в офіційно-діловому стилі, якому притаманні свої особливості. Тон викладу має бути нейтральним. Не вживаються емоційно забарвлені слова, розмовні звороти, слова зі зменшувально-пестливим суфіксами. Епітети, порівняння та інші художні засоби в мові документів неприпустимі. Точність досягається вживанням тільки однозначних слів, використанням термінів, цифрових даних, зазначенням дат, прізвищ. Викладена в документі інформація формулюється зо допомогою суджень, у яких щось стверджується або заперечується.

                Документи одного виду мають однакову форму, виклад ведеться за допомогою речень однакової будови. Нерідко використовуються одні й ті самі слова. Традиційні мовні звороти полегшують визначення виду документа. Для ділового папера обов’язковою є назва:довідка, розписка, заява тощо.

                Документи мають різний ступінь стандартизації. Одні (розписка, заява, протокол) більш регламентовані, інші (лист, оголошення) менш, а деякі (автобіографія, характеристика) мають незначний ступінь стандартизації.

З підручника

 

Словник

Стандартизація– встановлення єдиних обов’язкових норм і вимог. Регламентація – встановлення певних правил.

 

 

66. Прочитати зразок розписки. Для чого, на вашу думку, такий документ складається? Чи має він юридичну силу?

 

РОЗПИСКА

 

                Я, вчитель математики Київської середньої школи № 205 Петренко Маргарита Іванівна, одержала у завгоспа школи Мартинюка Володимира Петровича 25 (двадцять п’ять) калькуляторів «МК-33» для роботи з школярами.

 

15.ІХ. 1998 р.                                                                                                   Підпис

 

Для довідок

Юридичний – такий, що стосується законодавства, правових норм. Юридична сила – здатність документа спричинити передбачену законом відповідальність за невиконання зазначеного в угоді.

 

 

67. Прочитати. Дати відповідь на запитання: з якою метою і як складається розписка? Пригадати відомі вам випадки, коли складався такий документ.

 

                Розписка – це документ, яким укладач підтверджує факт отримання чогось від іншої особи чи організації. Розписка складається за принципом «юридичної довіри».

                Пишеться розписка в одному примірнику, від руки. Грошові суми зазначаються і цифрами, і літерами. У документі не повинно бути жодних виправлень.

                Розписка завіряється підписом того, хто її склав. Печатка для правомірності розписки не потрібна. Після того, як взяті на певний термін матеріальні цінності повернуто, розписку повертають тому, хто її склав.

                Назва документа (розписка) є обов’язковою. У розписці зазначається, кому вона видана, ким і в зв’язку з одержанням яких матеріальних цінностей. Зліва під текстом зазначається дата, праворуч ставиться розбірливий підпис.

  З посібника

 

 

68. Скориставшись поданим у вправі 66 зразком, від власного імені скласти одну з таких розписок:

 

               

·        про одержання у вчителя фізичної культури штанги (футбольного м’яча, ковзанів) для індивідуальних тренувань на півроку;

·        про одержання у вчителя хімії комплекту пробірок та двох штативів для проведення дослідів у домашніх умовах на тиждень;

·        про отримання у директора Київського театру ляльок комплекту маріонеток для роботи шкільного лялькового театру строком на один рік.

Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів