План конспект 7 клас Тема: Порядок слів у реченні. Логічний наголос. Тематичне тестування (тема: Словосполучення і речення).
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 15-03-2013, 11:26

Тема: Порядок слів у реченні. Логічний наголос. Тематичне тестування (тема: Словосполучення і речення).

Мета: пояснити відмінність між прямим і зворотним порядком слів у реченнях; формувати вміння впізнавати інверсовані речення та пояснювати роль інверсії; розвивати увагу, логічне й образне мислення.

Тип уроку: комбінований урок (вивчення нового матеріалу; перевірка й облік рівня здобутих знань, рівня сформованості вмінь, навичок).

Обладнання: роздавальний матеріал, підручник.

 

Хід уроку

 

І. Перевірка домашнього завдання.

 

*Робота біля дошки. Виконання індивідуальних завдань трьома-чотирма  учнями.

 

 

Картка 1

 

Переписати, підкреслити граматичні основи. Вказати речення двоскладні й односкладні.

 

Люблю України коханої небо. (В.Сосюра.) У нічку темну і глуху зросту  рясним кущем калини на українському шляху. (А.Малишко.) Пахне чиєсь дитинство казкою медозбору. (М.Сингаївський.) Пахне хлібом, і медом, і сном, не забутим донині. (А.Малишко.) Вчись  впізнавати рідні зорі  на форму, колір і на смак. (М.Чхан.) Жайворон краплі блакиті струшує. (М.Сингаївський.) Бажалося неміряного щастя. (М.Стельмах.) Щастя людського усім напророчу. (М.Сингаївський.)

 

 

 

Картка 2

 

Переписати речення, підкреслити в кожному граматичні основи. Вказати речення двоскладні  й  односкладні, пояснити відмінність між ними.

 

О, будьмо уважні до слів! (В.Коротич.) Не лізь у слово, душолове, забрудненими чобітьми! (П.Перебийніс.) І зачаровує серця пісенна українська мова. (М.Сингаївський.) І летіла з хати з полуслова українська приспівка шовкова. (А.Малишко.) У пісні обізвалась Україна, у сонячному співі ожила. (Р.Лубківський.) Будьте ж самобутні. Будьте незалежні! (П.Тичина.) Важко як себе в собі підняти! (І.Драч.) Не розстрілюй часу робочого кулеметною чергою слів! (Л.Костенко.)

 

 

 

Картка 3

 

      Переписати, підкреслити граматичні основи. Вказати речення двоскладні

 й односкладні.

 

Люблю легенди нашої родини. (Л.Костенко.) Не повернуть козаки з походу. Не заграють сурми на зорі. (В.Симоненко.) Люди, загиблих не забувайте мужньо, суворо, люто! В світі ніщо не забуто! (М.Сингаївський.) Радісно мені. Болісно мені, нестерпно до оніміння. (І.Драч.)  Відмінностей між ранками немає. Та кожен присмерк іншим блиском грає. (Д.Павличко.) Ніч. Безсилі метелики. Лампа. Сніжний папір. Курява сніжна стелиться. (М.Рильський.) Підкинуло. Здригнулось. Зашкребло. (М.Бажан.)

 

 

 

 

Картка 4

 

Переписати, вставляючи пропущені букви, спочатку прості речення, потім – складні. Підкреслити граматичні основи.

 

А день за днем  пл..ве, біжить. Ти не д..вуйсь, що в’януть квіти, як сонце дивит..ся на них. Небо з морем обнялося, море в небі ро..л..лося. Скелі, гори в’яжуть море, море ж звуть ясні простори. Пол..лась по срібній ночі срібна пісня солов’я. Долини сплять, а я на горах один  на цілу ніч стою.

З творів Олександра Олеся.

 

 

ІІ. Підготовка до сприймання нового матеріалу.

 

*Прочитати, правильно наголошуючи виділені слова. Що називається наголосом? Що називається логічним наголосом?

 

                                                   Шумлять за вікном дерева,

                                                  Гудуть клуглолисті дерева,

                                                  І клониться в сон голова,

                                                  І видиться осінь рожева.

                                                  Минають, злітають літа,

                                                  Всі літа ідуть до одного,

                                                  Та радісна серцю мета,

                                                   Нова моя, новадорого.

М.Рильський.

*Робота з підручником. Виконання вправи 573.

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку. Мотивація навчання.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

 

* Пояснення вчителя.

 

Порядок слів у реченнях– це розташування слів  у реченні стосовно одне одного. В українській мові  порядок розташування слів у реченнях  вільний, бо за кожним членом речення не закріплено постійного місця. Проте це не означає, що відсутні правила словопорядку в реченні.

Розрізняють два типи порядку слів:

а) прямий, або звичайний (підмет – перед присудком; додаток після підпорядковуючого слова,  означення перед означуваним словом);

б)  зворотний, або інверсія (від лат. іnversiо – перегортання, перестановка) (присудок перед підметом;  додаток перед підпорядковуючим словом; означення після означуваного слова).

Як правило, при прямому порядку слів на початку речення подається "дане” ("відоме”), наприкінці – "нове”.

Логічний наголос – виділення у реченні за допомогою  посилення голосу  одного зі слів, найбільш важливих за змістом. Логічний наголос -  виражальний засіб усного мовлення.

За С.Караманом.

 

*Робота з підручником.  Самостійне опрацювання теоретичного матеріалу (с. 200).

 

V. Виконання вправ на закріплення вивченого.

 

* Прочитати. Прямим чи непрямим є  порядок слів  у реченнях? Свою думку обгрунтувати. Прочитати, виділивши голосом слова, на які падає логічний наголос.

 

І. Сивий день присяде на кургані. Сивий вік несе свою луну. Рідні щогли гнуться в океані, пливучи в далеку чужину. (А.Малишко.) Ставало важче веслами гребти. Порогів дев’ять шлях перетинали. (О.Омельченко.) На розкриллі землі десь ясні кораблі пропливають у даль невідому. (М.Гриценко.) В людині поміщається вселенна. (Д.Павличко.) Дарує природа чудову погоду. (П.Перебийніс.)

ІІ. Пишні дерева мовчали строго. Кволі верби віяли весною. Вітер грав у свій пустинний ріг. (М.Рильський.) Зорює ніч над степом голубим. (М.Гриценко.) Билина підкотиться з поля, ріка  засиніє до дна. (А.Малишко.) Їжачиськом сонце золотаве заповзає в темну гущину. (І.Доценко.)

 

*Робота біля дошки.  Записати речення, підкреслити в кожному члени речення. Вказати речення із прямим порядком слів та речення інверсовані.  Який відтінок внесла інверсія у зміст речення?

 

     І. Чвалали дні повільно, як віки. (Б.Олійник.) І про край якийсь розкішний клекотали журавлі. (Олександр Олесь.) Багряне марево вітрил колише небосхил. (М.Рильський.) Там щебетала в яру криниця. (А.Малишко.) З туманної річки у жменю живої води набираю. (П.Перебийніс.) Кличуть і кличуть луги заозерні. (М.Сингаївський.) Півсонний умивався пароплав. (М.Рильський.) Всохла з туги за людьми криниця. (П.Перебийніс.) І наші руки працьовиті ми не опустим ні на мить. (Ф.Малицький.) Книгу пам’яті вітер горта. (Б.Олійник.) Тисне камінь пам’яті важкий. (П.Перебийніс.)

ІІ. Загруз я по серце у землю в’язко. Вона мене міцно трима. (В.Симоненко.) У красивих мрійних селянок роботящі ростуть сини. (М.Сингаївський.) І виводить нас поле родинне на дорогу з віків у віки. (П.Перебийніс.) Над Дніпром розгнівана могила розмовляє з вітром сніговим. (М.Рильський.) Між скель снується неба сонна акварель. (А.Малишко.) Під ковдрою засніженого вечора нуртує місто океаном вікон. (П.Перебийніс.)

 

* Прочитати. Вказати речення з непрямим порядком слів. Обгрунтувати доцільність інверсії.

 

Не висидить сова сокола.  Не зазеленіють сходи, де всілося вороння. У білих рукавичках можуть бути чорні рученята. Не з власної волі пішла коза на базар. На місці  ліщини калина не росте. У заздрості на все очі великі.

Народна творчість.

 

*Пояснювальний диктант.  Обгрунтувати  застосування в реченнях інверсії.

 

І. Україні, її люду хочу вічно я служити. (П.Тичина.) Я України горду славу,  мов пісню, в серці бережу. (Л.Дмитерко.) Від пісні світліше стає. (Д.Білоус.) На мою вишиванку метелик сів і слухає серце моє. (М.Нагнибіда.) За першим проліском весною, за добрим сонцем над тобою сумує пісня на землі. (М.Стельмах.)

ІІ. Хліб і сіль ділив я з чабанами, з лісорубами братався у діброві. (М.Нагнибіда.) За хліб і сіль, що маєм від народу, віддаймо  кров гарячу, а не воду! (Л.Забашта.) Тут розділять думи з хлібом-сіллю чесні друзі, щедрі ковалі. (М.Сингаївський.) Нас не кров’ю кликано до діла, а любов’ю в ласці звідусіль до людей, що нам дали хліб-сіль. (А.Малишко.)

 

V. Повідомлення мети тематичної перевірки та способів її проведення.

 

VІ. Проведення тестування.

 

*Інструктаж щодо проведення тестування.

 

*Виконання учнями тестових завдань.

 

*Відповіді учителя на запитання учнів (після того, як роботи здано).

 

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ  ДЛЯ ТЕМАТИЧНОГО КОНТРОЛЮ (зразки)

 

1.Словосполучення й речення вивчається таким розділом науки про мову:

а) фразеологія;

б) пунктуація;

в) синтаксис.

Подане словосполучення (напр.: шепоче над водою) ввести до самостійно складеного речення (напр.: Над водою щось верба шепоче. (В.Сосюра.)

2.Словосполучення складається

а) з рівноправних слів;

б) із слова головного й залежного;

в) із слів, які становлять граматичну основу речення.

Із поданих слів скласти й записати словосполучення, за допомогою питання встановити  змістовий зв’язок між його словами (напр.: музика, любити;  любити (що?) музику).

3. Синтаксична одиниця, яка виражає закінчену думку про факт чи явище дійсності,  які є реальні, бажані чи можливі, - це

а) словосполучення;

б) абзац;

в) речення.

Скласти (пригадати) й записати речення, вичленувати з нього два-три словосполучення (напр.: Вийшла в світ кароока пісня.(А.Малишко.) Пісня (яка?) кароока. Вийшла (куди?) в світ. В чубатих туманах вставало сонце. (С.Васильченко.) Вставало (де?) в туманах; в туманах (яких?) чубатих.

4. За  метою висловлювання речення поділяються на:

а) прості й складні;

б) односкладні й двоскладні;

в) розповідні, питальні, спонукальні.

Скласти (пригадати) й записати  спонукальне,  просте, окличне речення (напр.: Будь мені лицар та вірнесенький! (Нар.творч.) Хлібом народу стань при потребі! (А.Малишко.)

5. Дієслівні словосполучення – це

а) винятково вправно, надзвичайно вчасно, доволі спритно;

б) співати охоче, працюючи натхненно, засмучений невдачею;

в) духмяне зілля, порада майстра, блідий від хвилювання.

Дібрати й записати приклад  іменного словосполучення, головне слово в ньому підкреслити (напр.: радісний настрій;  один з нас).

6. Односкладним є таке речення:

а) Лісу без вовка не буває. (Нар.творч.);

б) Не боїться вогонь кочерги. (Нар.творч.);

в) Не кожна хмара приносить дощ. (Нар.творч.)

Скласти (пригадати) й записати односкладне речення, підкреслити в ньому граматичну основу (напр.: В добрий час колоссю спіти!  Нам збирати, нам косити. (П.Усенко.) Шаную плуг, долоні мозолясті, тепло і ласку від упертих рук. (А.Малишко.)

 

VІІ. Підбиття підсумків уроку.

 

ІІ. Домашнє завдання. Вправа 575.

Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів
Популярні матеріали