Пообразний аналіз художнього твору
Додав: maria
Коментарів: 0
Додано: 16-03-2014, 14:55
Пообразний аналіз художнього твору
1. Це заняття цікаве і пізнавальне.. Я отримала багато нової інформації. Мені дуже сподобалися усі наведені вами приклади, поради, а особливо рекомендації, щоб на уроці пообразного аналізу художнього тексту формулювати учням привабливу мету аналізу. Я впевнена, що це заняття – це крок у вдосконаленні моєї педагогічної майстерності.

2. Джек Лондон «Любов до життя»
Фрагмент аналізу
Учитель. Сувора і прекрасна природа Півночі. Саме тут знаходяться двоє героїв Джека Лондона. Але зовсім не красу снігової країни змальовує автор. «Невесела картина з усіх боків, аж до обрію одноманітна пустеля, пагорби все пологі й низькі. Ані деревця, ані кущика, ні травинки – нічого, крім безкрайньої страшної пустки…». «Ніде ані деревця, ні кущика – саме тільки сіре море моху,серед якого розкидано сірі скелі. Небо теж було сіре. А на небі ні сонця, ні навіть проблиску сонця».
Запитання:
- З якої частини твору і які події співвідносні з даними фрагментами? (Це початок твору, коли головний герой поранився, а Білл – його товариш – покинув того напризволяще).
- Чому таку невеселу картину змальовує Джек Лондон? (Ці пейзажі бачить головний герой в той момент, коли залишився один, він у відчаї, тому, мабуть, і все навколо здавалося йому безрадісним).
- Які слова з пейзажу можна взяти для характеристики душевного стану героя? («Невесело», «страшно»)
- Чому кілька разів автор повторює назву кольору «сірий»? Що для вас означає цей колір? ((Щоб підкреслити наскільки все навколо безрадісне, бо цей колір навіює сум, безнадію, розпач)
- Автор говорить «ні сонця, ні навіть проблиску сонця». Чому так важливо, щоб виглянуло сонце? (Сонце – це надія на порятунок, зараз герой ще не готовий боротися, він у розпачі).
Учитель. Отже, ми бачимо, що картини природи в художніх творах не тільки допомагають уявити місце, де відбуваються події, а й передають душевний стан героїв, їх почуття, думки. На фоні пейзажних замальовок внутрішній світ персонажів розкривається яскравіше.

3 Вальтер Скотт «Айвенго»
Фрагмент аналізу зовнішнього образу-персонажа
Учитель. Сьогодні ми познайомимося з одним із найпривабливіших образів роману – чарівною леді Ровеною. Вперше ми зустрічаємо її, коли разом із подорожніми заходимо в дім її опікуна Седріка Сакса. «Ровена мала чудову статуру і була висока на зріст, але не настільки, щоб це кидалось у вічі. Шкіра її відрізнялася сліпучою білизною, ясні блакитні очі, опушені довгими віями, дивилися з-під тонких каштанових брів, що надавали виразності її чолу. Лагідний вираз найбільше пасував до її обличчя. Однак звичка до загального поклоніння і до влади над оточенням додала цій саксонській дівчині особливої величавості, доповнюючи те, чим нагородила її природа. Густе волосся світло-русявого відтінку, завите красивими локонами і прикрашене дорогоцінним камінням, вільно спадало на плечі, що тоді було ознакою шляхетного походження На шиї в неї висів золотий ланцюжок із підвішеним до нього маленьким золотим ковчегом. На оголених руках блищали браслети…».
Запитання учням:
- Які ваші враження від першого знайомства з героїнею? (Можливі відповіді: сподобалася леді Ровена, бо красива, чарівна; вона багата, бо розкішно одягнена; видно, що вона шляхетного роду і звикла до поклоніння).
- Що найбільше привабило вас у зовнішності леді Ровени? (Лагідний вираз обличчя).
- Кажуть, що очі – дзеркало душі, а які вони в героїні? І що можна сказати про її душу? (Очі в неї «ясні блакитні», тому, мабуть, вона наділена всіма найкращими людськими якостями: добротою, щирістю, любов’ю).
Учитель. Ми зустрілися з чарівною красунею і цей образ буде супроводжувати нас протягом всього читання твору. Побачимо, чи не зміняться наші враження про героїню після прочитання роману.

4 Вальтер Скотт «Айвенго»
Фрагмент пообразного аналізу внутрішнього образу-персонажа
Учитель. Сьогодні ми з вами будемо вести розмову про єврейку Ревеку – нескорену красуню роману В. Скотта. Я впевнена, що нікого з вас цей образ не залишив байдужим. Ви отримували випереджувальне завдання: знайти і виділити епізоди, в яких характер героїні розкривається особливо яскраво. Наступне завдання – «Щоденник подвійних записів».
Завдання:
1. Поділіть сторінку зошита навпіл.
2. Під час читання виписуйте, який момент вас вразив, а праворуч – напишіть коментар до нього (Що саме вразило? Які думки викликало? ).
3. На цю роботу я даю вам .10 хвилин.
Учитель. Хто хоче поділитися своїми коментарями? (Кілька учнів зачитують свої записи).
Орієнтовні записи у щоденнику
«Я не для себе молю вас про таку милість…Але я благаю вас заради цієї хворої людини…». Мене схвилювало, що заради інших вона готова принижуватись, просити. Це – милосердність.
«Мене притягли сюди силоміць – може, вони збираються вбити мене за те, що я сповідую єврейську віру? Якщо так, я з радістю віддам за неї життя». Мене здивувало, що слабка жінка має таку міцну віру, що готова за неї померти. Це справжній приклад для усіх віруючих.
«…вона розчинила гратчасте вікно, що виходило на верхній майданчик вежі, сплигнула на парапет і зупинилася на самому краю над безоднею.
- Залишайся на місці, гордий лицарю, або підійди, якщо хочеш. Але один крок уперед – і я кинуся вниз». Я захоплююсь її мужністю і рішучістю, сильним характером. Не впевнена, що змогла би здійснити такий сміливий вчинок.
«Ревека, не гаючи часу, провела хворого до будинку… і власними руками обмила і перев’язала рани Айвенго». Вона не просто красуня, а дуже добра, щира і сердечна, ще й справжня цілителька.
«Лютий воїне, - вигукнула Ревека, - я волію радше загинути в полум’ї, ніж прийняти порятунок від тебе!». Я все більше захоплююсь силою її духу. Вона готова загинути, аби не бути зганьбленою.
«Довго буду я згадувати ваше обличчя і дякувати Богові за те, що залишаю мого шляхетного рятівника в союзі з тією…». Цей вчинок мене просто вразив. Яка сильна і справжня її любов, коли вона навіть благословляє шлюб Ровени та Айвенго.
Учитель. Наша героїня – красуня єврейка – один із найяскравіших жіночих образів художньої літератури. Автор любовно наділив її чудовими рисами: красою, розумом, добротою, щирістю, мужністю, рішучістю. Але не отримала тільки жіночого щастя – взаємності у коханні. Але й тут проявила себе якнайкраще – побажала щастя коханому. Мені хочеться, щоб ця героїня назавжди залишилась у вашій пам’яті і стала хорошим прикладом у житті.


Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів