План конспект Тема: Звертання непоширені й поширені. Розділові знаки при звертанні.
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 27-02-2013, 17:31

Тема: Звертання непоширені й поширені. Розділові знаки при звертанні.

Мета: поглибити знання про звертання, удосконалювати вміння визначати  звертання в реченнях, правильно інтонувати речення зi звертаннями, вживати розділові знаки у реченнях зi звертаннями; розвивати увагу, логічне мислення, емоційну сферу.

Тип уроку:  урок вивчення нового матеріалу.

Обладнання: підручник.

Хід уроку

 

І. Актуалізація опорних знань.

 

* Прочитати записані на дошці (спроектовані через кодоспоп) речення. Визначити в кожному реченні звертання, пояснити його роль. Звернути увагу на розташування звертання на початку, в середині й у кінці речення. Прочитати речення, правильно їх інтонуючи.

 

Пташко! Будь рада  теплу і весні! Слухай: навколо лунають пісні. (Олександр Олесь.) Співай же, пташечко, пісні, лікуй душевні рани! (С.Шевченко.) Ви дзвеніть, зозульки, рано! (П.Тичина.) Прилітайте, ластівята, до моєї хати! (О.Довгий.) Соловейку, соловю, я приспівочку зівю! (А.Малишко.) Ти радієш, дрібна перепілко, що у тебе дітей стільки. (М.Стельмах.) Прощай, білокрила журавко! (П.Перебийніс.) Птице незнана, чому раптово затріпотіли крила у тебе? (Р.Лубківський.)

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку. Мотивація навчання.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 

*Робота з підручником. Виконання  вправи 178 (опрацювання таблиці "Звертання”). Опрацювання теоретичного матеріалу (с. 74-75, 77).

 

ІV. Виконання  вправ на закріплення вивченого.

 

*Вибірковий розподільний  диктант. Звертання непоширені й поширені виписати в дві колонки.

 

Привіт, уклін низький вам, пані. (Олександр Олесь.) Люба панно, дайте руку! Перед вами царство мрій, царство сонячних надій. (М.Вороний.) Прекрасна донно, не зважайте  на милі усмішки й слова. (О.Ольжич.) Ви – як мрія і казка, Мадонно! То ж на вас я ще змалку молився. (Д.Луценко.) Мамо, ви чуєте?  Вітер з долини  цілує червоне серце калини. (А.Малишко.) Швидко, швидко ми побачимось, рідна матінко моя... (Олександр Олесь.) Бабусенько! Скажи мені, де я? (Т.Шевченко.) Моя бабусю, старша моя мамо! Хоч слід, хоч тінь, хоч образ свій залиш! (Л.Костенко.) Вітре дужий, вітре скорий, кидаєш мені докори! (П.Тичина.) Вітре, вітре, дми на ватру, постав мені, вітре, варту. (І.Драч.) О, хоч на мить, сеньйоре Паганіні, воскресніть, бо без вас німує світ. (О.Башкирова.)

 

*Попереджувальний диктант. Прочитати речення, правильно їх інтонуючи. Зясувати способи вираження звертання. Вказати звертання непоширені й поширені.

 

 Дайте, тіточко, води напитись, бо так їсти хочеться, що переночувати ніде. Утікайте, непрошені, бо будете мотлошені. Їж, кума, хоч ложки нема. Жуй, беззубий, воду, коли хліба нічим. Заходьте, троє, я корову подою! Не приходьте, непрохані, бо будете некохані.

Народна творчість.

* Пояснювальний диктант. Обгрунтувати вживання розділових знаків при звертаннях. У вказаному вчителем реченні підкреслити члени речення. Чи є звертання членом речення?

 

І. І радуй вовіки, мій добрий народе, зерном і піснями всесвітні народи! (Б.Олійник.) Над тобою, бандуристе, небо чисте. Пригорни сестру-бандуру, бандуристе. (П.Перебийніс.) О, музико! Чи не єдина ти умієш квіткою утіхи прорости. (Н.Кошара.) Я напоїти силою своєю хотів би пісню, земле ти моя! (В.Сосюра.) Жагуча пісне України! Через провалля й верховини пливе твій голос соловїний у даль немеркнучу століть. (М.Рильський.)

ІІ. Ти знов оживаєш, надіє! Світліє душа, молодіє. (І.Франко.) Умій дивитися, людино, на людей! Це ж не ляльки тобі і навіть не рослини. (М.Рильський.) Здоров, мій друже, мій старий Оксене, ми стільки літ не бачились з тобою! (А.Малишко.) Чому, старий, ти цього дня смієшся так помолоділо? (М.Рильський.) Спасибі, дідусю, що ти заховав в голові столітній ту славу  козачу. (Т.Шевченко.) Таке ви кажете, дідусю, що й одповісти вам боюся. (Олександр Олесь.) Ой, не грайте нині, чумаки в долині! Не курличте в синім небі, ключі журавлині... (А.Малишко.) Ой ти доле-доле, доленько зрадлива, нащо натрусила в серденько жалю? (П.Палій.)

 

* Робота з підручником. Виконання  вправи 180 (усно).

 

* Переписати, подані в дужках слова ставлячи в формі кличного відмінка. Пояснити вживання розділових знаків.

 

Чому, (коваль), радий ти? Чому ти гордий, (плугатар)? Куди прямуєте ви в парі, як побратими, як брати?  Чому сьогодні одягла ти одяг свій найкращий, (ткаля), чому  твій похід заквітчали вінки осіннього зела? Чом ти, (юнак), відірвав од книги погляд невтолимий? Співали як же! Пригадай, (одноліток і друг давній)!

З творів М.Рильського.

 

* Диктант з коментуванням. Вказати вжиті в реченнях риторичні звертання. У формі якого відмінка стоять іменники, якими виражено звертання?

 

І. Вкраїно, світе мій, дніпровко чорноброва! Тут, наче сурма, спів Тарасового слова. (А.Малишко.) Батьку наш Тарасе, дай вогню у слово! Ситих на планеті  гнівом пропали! (П.Перебийніс.) Шануймось, браття, ми одна сімя. Гартуймось в лоні неньки України. (З.Ружин.) Полинова моя Вітчизно, хай святиться твоє імя! (В.Марсюк.) Нема на світі інших Україн. І візьмемо, панове, без одмін свою скорботу на козацькі плечі. (Д.Кремінь.)

ІІ. Благослови, добра доле, вередухо вперта, на цій землі мені жити та на ній і вмерти. (В.Симоненко.) О степе, на теплій долоні зрости б і мені колоском! (В.Марсюк.) Багата будь ти, земле, наша нене! Люблю твоє поритеє чоло! (П.Тичина.) Ніби з простору земного в неземний заходиш рай... Ні, немає більш такого на землі, як ти, мій край! (Д.Луценко.) Полинова моя Вітчизно, хай святиться твоє імя! (В.Марсюк.) Через гори, спади, каламуть, через кручі, мій народе, зможем, зборемо усе, ми не гнучі. (П.Усенко.)

 

Для довідки Риторичне звертання -  звертання до відсутньої людини, до читача, до персонажа літературного твору, до предметів і явищ з метою привернути  до них увагу, виявити до них своє ставлення тощо.

 

* Творча робота.  Скласти й записати висловлювання на тему Моя країна – Україна. Вжити 3-4  риторичних звертання.

 

VІ. Підбиття підсумків уроку.

 

VІІ. Домашнє завдання.
Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів
Популярні матеріали