Збірка диктантів для державної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік НАШЕ СЛАВНЕ МИНУЛЕ Козацький гумор
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 12-05-2014, 22:54

Збірка диктантів длядержавної підсумкової атестації з української мови 9 клас 2014 рік

НАШЕ СЛАВНЕ МИНУЛЕ

Козацький гумор

У народних піснях і легендах отак поетично визначалися ро­дичі запорожця: Великий Луг батько, Січ мати, шабля дружина, кінь вірний товариш. Тобто все його життя від самісінького народження пов’язувалося з атрибутами козацької вольниці.

У товаристві запорожців понад усе цінувалися сміливість, кмітливість, добре серце і, звичайно ж, почуття гумору, яким було пронизане все життя Січі. Відомий дослідник козацтва Дмитро Яворницький писав: «З природних якостей, властивих справжньому козакові, відзначались уміння майстерно роз­повідати, підмічати смішні риси в інших і передавати їх у жартівливому тоні».

Цією рисою запорозьких козаків частково пояснюються й дивні прізвиська, котрі вони давали новачкам, які приходили на Січ: Непийпиво, Лупиніс, Загубиколесо, Задерихвіст тощо. Людину малого зросту вони, жартуючи, називали Махинею, великого зросту Малютою, шибеника Святошею. Хто спалив курінь, той Палій, а хто подібний на перепічку, той Корж.

Запорожець умів посміятися з ворога, зі смерті, із самого себе, завжди охоче кепкував із товариша. І це був сміх вільної людини, бо, як відомо, раби й пригноблені не вельми охочі до сміху.

160 слів                                           З підручника

Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів