Конспект 7 клас Твір-оповідання за поданим сюжетом
Додав: admin
Коментарів: 0
Додано: 14-03-2013, 11:51

Твір-оповідання за поданим сюжетом

 

     Оповідання -  невеликий розповідний художній твір про одну чи кілька подій у житті персонажа, що відіграють важливу роль в його долі.

     Для творів цього жанру характерна проста композиція, однолінійний сюжет, невелика кількість персонажів. Описані в оповідання події, як правило, відбувається протягом невеликого відрізку часу.

     У ланцюгу зображених у оповіданні подій умовно виділяють такі частини: зав’язка, кульмінація та розв’язка. Ці частини визначаються для того, щоб краще зрозуміти розвиток характерів персонажів і зміст твору.

 

62. Пригадавши котресь із вивчених на уроці літератури оповідань, визначити в ньому зав’язку, кульмінацію та розв’язку. З’ясувати тему оповідання та його основну думку. Який тип мовлення в тексті оповідання є основним? Які ще типи мовлення наявні в тексті? Чому оповідання може бути написане тільки в художньому стилі?

 

 

63. Скориставшись одним із поданих сюжетів, написати оповідання. Дібрати до нього заголовок.

 

І. ЗАВЯЗКА.

До в’язниці приїхав пан, щоб забрати заарештованих за непокору кріпаків на роботу в жнива, аби, мовляв, не їли дарма хліба. Дав начальнику тюрми хабаря. Розписався за десятьох кріпаків у книзі. Начальник провів пана аж на вулицю.

КУЛЬМІНАЦІЯ.

Біжить переляканий тюремний писар з книгою, у ній підпис – «Кармалюк». Начальник зомлів з переляку. За Кармалюком спорядили погоню.

РОЗВ’ЯЗКА.

Кармалюка зі звільненими арештантами тільки й бачили….

 

               

ІІ. ЗАВ’ЯЗКА.

Молодий учений Микола Костомаров готувався до весілля. За старшого боярина запросив свого доброго знайомого. Тараса Шевченка. Той мусив над’їхати з Чернігівщини. На вінчання Костомаров не приїхав – його було заарештовано за участь у таємному Кирило-Мефодіївському товаристві. Наречена знепритомніла.

КУЛЬМІНАЦІЯ.

Поспішаючи на весілля, Шевченко (теж член Кирило-Мефодіївського братства) поромом переправлявся через Дніпро. На березі серед людей снували жандарми, скоса поглядаючи на Тараса і саквояжик у його руках… Якщо твори, які лежать у саквояжі, потраплять до рук жандармів, Шевченко буде тяжко покараний. Викинути чи не викинути саквояж у річку?

РОЗВЯЗКА.

Тараса заарештували, повезли до губернатора. Наступного дня Шевченка й наших заарештованих відпровадили для слідства до Петербурга.
Схожі матеріали:
Меню
Архів матеріалів
Популярні матеріали